Zdrowe desery mrożone? Dlaczego nie?

Moda na bycie fit osiągnęła apogeum do tego stopnia, że już nie trzeba odmawiać sobie chwili przyjemności i bez wyrzutów sumienia wolno sięgnąć po deser. W jaki sposób? Nie ma jakkolwiek nic łatwiejszego aniżeli zrobienie sobie zdrowego deseru, jaki będzie nie tylko niskokaloryczny, jednakowoż również bajecznie wpłynie na stworzony przez nas organizm i przemianę materii. Na blogach oraz forach internetowych aż roi się od recept na zdrowe desery, rozumie się samo przez się, że najswobodniej robić je latem oraz wiosną, kiedy tak właściwie dostęp do soczystych i świeżych owoców jest nieograniczony. Kolosalną popularnością radują się zdrowe desery mrożone, które będą dodatkowym orzeźwieniem w upalne dni.

Deser mrożony minimelts

Przepysznym, słodkim i słusznym również dla najmłodszych deserem zamrażanym są lody bananowo-orzechowe. Dojrzałe, miękkie banany trzeba zmiksować z słuszną porcją porządnej jakości masła orzechowego (bez oleju palmowego, bez soli i bez cukru), zamrozić. Wyjdą z tego przepyszne lody, które wolno zjeść z dodatkową dawką malin lub jakimś atrakcyjnym sosem owocowym. To kapitalna alternatywa dla autentycznych łasuchów, trzeba tylko pamiętać, że taki deser nie jest dla osób alergicznych na orzechy.
Smacznym oraz świeżym pomysłem, a przy tym prawdziwą bombą witaminową jest sorbet owocowy. Można taki sorbet zrobić z jednego typu owoców bądź też z mieszanki. Akcesoryjnym pozytywem jest też to, że na sorbet nie trzeba długo czekać, nie musi być całkowicie zamrożony, taki o konsystencji półpłynnej smakuje zdecydowanie lepiej. Pomysłem dla tych, którzy na diecie tęsknią za oryginalnymi śmietankowymi lodami są lody na bazie śmietanki z mleczka kokosowego czy też lody na bazie innego mleka roślinnego (migdałowego, orzechowego, owsianego i wielu innych) z odrobiną miodu dla dodania słodyczy.
Bumelanci w kuchni muszą zaspokoić się zmrożonymi owocami, jakie są świetną przekąską w trakcie upalnych dni. Rewelacyjnie smakują mrożone maliny czy borówki, jakie nadzwyczaj łatwo pogryźć. Zamrażane desery wolno robić też z resztek zdrowych koktajli, wystarczy je najzwyczajniej w świecie włożyć do zamrażarki w sylikonowe foremki na przykład na kostki lodu