Autentyczna włoska restauracja – jak ją rozpoznać?
Restauracje włoskie to w większości polskich miast najpopularniejszy typ restauracji. Lubimy jedzenie włoskie gdyż jest smaczne, sycące oraz ceszy oko. Bez wątpienia najczęściej jemy makarony. Bardziej zaznajomieni z kuchnią włoską konsumenci próbują równie pyszne dania obiadowe takie jak canelloni, polentę czy włoskie zupy minestrone.
Szukając tradycyjnej włoskiej restauracji warto przyjrzeć się kilku istotnym cechom: jak wiele półproduktów rzeczywiście jest sprowadzanych z Włoch, czy w menu są również nie tak popularne włoskie dania, czy lista win, zawiera klasyczne włoskie trunki. Włoskie potrawy to duża różnorodność oraz potrawy z różnych zakątków kraju. W mistrzowskiej restauracji poczujemy naturalny smak Włoch.
Kuchnia włoska jest prosta, ale to nie oznacza, że jest mniej smaczna Z pewnością można uznać, że jest to jedna z najsmaczniejszych kuchni europejskich .
Aromatyczne wina włoskie
Jakakolwiek szanująca się restauracja włoska, która aspiruje do tytułu bycia eleganckim miejscem na kulinarnej mapie miasta, nie powinna zaniedbywać wina. Kolacja na włoską modę bez wyjątku musi zawierać też wino. Kieliszek białego wina to przy włoskim posiłku cos zupełnie naturalnego. autentyczna kuchnia włoska Klasyczne wina włoskie to zdecydowanie trebbiano d’abruzzo z Abruzji, lombardyjskie franciacorta oraz monti z Sardynii. Restauracja włoska – o ile rzeczywiście chce być postrzegana jako prawdziwie włoska, musi posiadać nie mały wachlarz win.
Regionalna kuchnia włoska
Mając ochotę poznać fenomen kuchni włoskiej bez wahania warto odwiedzić restaurację, która potrafi przygotować nie tylko makaron i pizzę.
Zobacz film