Należałoby spróbować dania kuchni staropolskiej

Każda sztuka kulinarna cechuje się własnymi tradycjami, obrządkami i czynnościami, które wykonuje się z największą starannością. W tym oraz kuchnia polska. To smutne, nie każdy rodowity Polak zna się na kuchni narodowej chociaż w pięćdziesięciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dosyć skąpa i łatwa. Większości z nas łączy się jedynie z pierogami (które są wybitnie doceniane na całym świecie), schabowym, mizerią oraz kartoflami. Nic bardziej mylnego. Pierogi uznaje się za krajowe, głównie z powodu serwowania ich na terenach kraju. Jednakowoż nie bez powodu jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Wedle historyków i znawców kuchni polskiej, pierogi zostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – przypuszczalnie z Rusi. Mimo to i tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych są one łączone przeważnie z Polską. Wolno dostać je w szczególnych polskich sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają świetnie smak standardowych pierogów ruskich czy też żadnych innych, lecz gdy mamy je na co dzień na naszych stolikach ciężko jest nam uznać ich atut. W ostateczności to tylko jedzenie. Jednakże dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla miłośników i degustatorów, którzy przez całe życie wypróbowali setki najróżniejszych potraw, specyficznych dla rozmaitych części Europy czy świata. Skoncentrujmy się niemniej jednak po raz kolejny na charakterystyce kuchni polskiej. Wszelkie towary oraz składniki używane przez wieki przez lokalne kury domowe tak w zasadzie niedużo się zmieniły. Nie mamy tu na myśli technologie jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film